Balkongrenovering

Balkonger ger fastigheten en mer livfull exteriör och bidrar till en trevligare utemiljö. Men balkonger har tyvärr en kortare livslängd än själva huset och många balkonger är idag allvarligt skadade, ibland utan att det syns.

Balkongers åldrande är en naturlig process, oavsett bärande konstruktion. Stålbalkar rostar, träbalkar murknar eller rötskadas och betongkonstruktioner bryts sakta ner. Eftersatt underhåll och undermåliga reparationer kan påskynda åldrandeprocessen. Oavsett orsak måste man renovera skadade och gamla balkonger – för att undvika allvarliga problem längre fram.

De vanligaste skadorna på balkonger beror på karbonatisering. Karbonatiserad betong innebär att betongen inte längre skyddar armeringen mot frätskador. När armeringsstålet korroderar/fräts sönder ökar dess volym och leder till inre sprickbildning i betongen. Det kan leda till sprickor och avskalning av betongen över armeringen, vilket i sin tur minskar betongens bärförmåga. Risk finns att lös betong lossnar och skadar människor eller egendom. I värsta fall kan hela balkongen rasa när den blir belastad.

Innergård 5
Rostskadad stålbalk i en frilagd balkonkonstruktion

Balkongrenovering kräver kompetens

Balkongrenovering kräver större kompetens än vid nybyggnation och behöver planeras noga. Inte minst gällande vilken period den ska genomföras, eftersom en balkongrenovering innebär ett ingrepp i de boendes miljö. Medan renoveringen pågår kan de inte utnyttja sin balkong. Därför bör renovering ske under den tid av året då det är tillräckligt varmt för att nygjuten betong ska härda bra. Samtidigt vill man se till att de boende ska kunna njuta av sin balkong under den varma årstiden.

Noggranna förberedelser är viktiga

Balkongrenovering kräver, precis som allt underhåll, noggranna förberedelser. Den fastighetsägare som regelbundet inventerat underhållsbehoven har stora fördelar och kan i god tid informera de boende om de kommande arbetena.

Borgströmprojekts medarbetare har mångårig erfarenhet av balkongrenovering åt såväl kommunala som privata fastighetsägare i Stockholm. Vi agerar spindeln i nätet, har överblicken och kollen och samordnar så att allt flyter på, medan pålitliga entreprenörer, som vi anlitar och ansvarar för, utför själva arbetet.

Vi har väl genomarbetade metoder som tar hänsyn till tekniska förutsättningar, ekonomiska möjligheter och de boendes välbefinnande. Vi vet att material och metoder måste anpassas till den befintliga konstruktionen och vi vet också att felaktiga eller kosmetiska lagningar kan äventyra säkerheten.

En balkongrenovering utgår alltid från en minutiös inventering av balkongernas skick. Denna information ligger sedan till grund för val av renoveringsmetod. Parallellt med projektering och framtagning av förfrågningsunderlag påbörjas arbetet med att informera de boende. Vid behov förstärks projektteamet med en boendesamordnare som fungerar som kontaktperson mellan entreprenör, projektledning, fastighetsägare och de boende.

Under tiden undersöker vi också möjligheterna att göra balkongerna lite större och därmed mer attraktiva. Detta kan ge fastighetsägaren ökade intäkter, vilket inte är någon nackdel.

Arbetet inleds med att spärra balkongdörrarna och sätta upp byggställningar. Att avlägsna skadad betong är bullrigt, varför det är viktigt att det utförs på tider då det inte stör de boende alltför mycket.

Efter att den gamla betongen tagits bort sätts ny armering på plats. Här är det viktigt att se till att järnen får tillräckligt med täckskikt av betong innan den nya betongen gjuts. Detta görs för att renoveringen ska hålla så länge som möjligt.

Alla våra projekt avslutas med en oberoende besiktning. Vid eventuella besiktningsanmärkningar åtgärdar vi dessa utan dröjsmål.

Ska vi diskutera ditt nästa byggprojekt?

Björn Borgström

Projektledare

bjorn@borgstromprojekt.se

08-627 00 90