Klimatförändringar och ett ökat miljömedvetande i samhället är bara några av många skäl till att vilja minska energiförbrukningen i en fastighet. Andra orsaker kan vara gammal utrustning som behöver bytas ut eller rent ekonomiska incitament – att man inom åtgärdens livslängd kan räkna hem investeringen.
Energisparande
Ett energieffektiviseringsprojekt i en fastighet berör antingen installationer eller själva huskroppen – eller en kombination av båda. En bra utgångspunkt för att bedöma vilka åtgärder som kan vara aktuella är de energideklarationer som görs för alla fastigheter.
För att ta reda på hur ett energieffektiviseringsprojekt kan se ut i den aktuella fastigheten, behöver man göra ett besök på plats. Studier av ritningar och samtal med driftpersonal är viktiga för att skaffa kännedom om driftförutsättningar och energikonsumtion. Därefter görs livscykelberäkningar av lönsamheten i de olika åtgärder som kan vara aktuella.
Borgströmprojekts medarbetare och de entreprenörer vi anlitar för att utföra själva arbetet, har lång erfarenhet och gedigna kunskaper om hur energieffektiviseringsprojekt bäst planeras och genomförs.
Energiåtgärder av klimat- och miljöskäl genomförs på liknande sätt, men här behöver åtgärderna inte nödvändigtvis vara ekonomiskt lönsamma. Lönsamheten handlar mer om att bidra till ett hållbarare samhälle. Vid byte av energislag bör kravet på förnybarhet dock alltid beaktas.
När vi på Borgströmprojekt åtar oss ett energieffektiviseringsprojekt ingår det självklart att undersöka möjligheterna till olika energibidrag.
Vilka energisparåtgärder är vanligast? Installation av frånluftsvärmeåtervinning eller värmepumpar, injustering av värme och ventilation, tilläggsisolering av fasader och vindar samt fönsterbyte är alla smarta sätt att få ner energiförbrukningen. Datorstyrning av installationer, installation av solvärme eller solceller är ytterligare vägar till minskad energiåtgång och ett miljövänligare tänk.
Från 2024 och framåt kommer Boverket att skärpa kraven för energieffektivitet i fastigheter.
Dessa förändringar är en del av Sveriges och EUs arbete för att minska energianvändningen och nå klimatmålen.
För fastighetsägare och bostadsrättsföreningar innebär detta både nya utmaningar och möjligheter.
Effektiv energianvändning i fastigheter
Många fastighetsägare står redan idag inför krav på förbättringar. Vi har kunder som fått förelägganden att energieffektivisera sina fastigheter för att möta minimikraven enligt Boverkets byggregler (BBR). Genom vårt stöd har de kunnat identifiera rätt åtgärder och säkerställa att deras fastigheter lever upp till både nuvarande och kommande krav.
Så kan vi hjälpa dig:
Vi erbjuder expertis och konkreta lösningar som hjälper dig att:
- Analysera fastighetens nuvarande energianvändning
- Identifiera åtgärder som uppfyller Boverkets krav
- Genomföra livscykelanalyser för att säkerställa lönsamhet
- Följa upp och dokumentera förbättringarna för att möta myndighetskraven
Exempel på lösningar för att möta hårdare krav:
- Installation av frånluftsvärmeåtervinning och värmepumpar
- Tilläggsisolering av fasader, vindar och fönster
- Optimering av värme- och ventilationssystem
- Förnybar energiproduktion, som solceller och solvärme