Fasadrenovering

När en fastighet börjar åldras kan det vara läge att se över fasaden. Många hus är byggda och isolerade under en tid då energin var billig och miljöfrågorna inte stod i fokus. Även om själva fasaden ser okej ut bör man överväga behovet av kompletterande åtgärder, exempelvis tilläggsisolering eller fönsterbyte. Det kan sänka energiförbrukningen avsevärt.

På träfasader kan det räcka med att byta ut skadat material och måla om fasaden.

På putsade fasader i gott skick brukar det räcka med att laga de skadade partierna och lägga nytt puts där. Vid större skador kan man behöva knacka ner all gammal puts och putsa om hela fasaden.

Tegelfasader är svårare att åtgärda när skador väl uppstår. Å andra sidan har tegelfasader lång livslängd och skador uppstår mera sällan.

Innan man sätter i gång en fasadrenovering ska man kontakta byggnadsnämnden och ta reda på vad som gäller för att få bygglov för de tilltänkta åtgärderna. Nämnden har ofta synpunkter på färgsättning och materialval och i en del fall finns det bevarandekrav som omintetgör önskemål om tilläggsisolering.

Fasadrenovering kräver förberedelser

En fasadrenovering kräver noggranna förberedelser. Fastighetsägare som regelbundet inventerar underhållsbehoven har möjlighet att i god tid informera de boende om kommande arbeten.

Borgströmprojekt har lång erfarenhet av fasadrenovering åt såväl kommunala som privata fastighetsägare i Stockholm. Vi har, tillsammans med våra entreprenörer och projektledare, väl genomarbetade metoder som tar hänsyn till tekniska förutsättningar, stadbyggnadsmässiga begränsningar och de boendes välbefinnande.

Som ett första steg görs alltid en noggrann inventering av fasadernas status. Detta ligger sedan till grund för val av renoveringsmetod. I ett tidigt skede av processen kontaktar vi byggnadsnämnden för att diskutera materialval och eventuell tilläggsisolering. Tillsammans med fastighetsägaren fattas därefter beslut om fasadrenoveringens omfattning och önskade slutresultat. Parallellt med projektering och framtagning av förfrågningsunderlag startar också arbetet med att informera de boende.

Vår rekommendation vid fasadrenovering

Vår rekommendation är i de flesta fall att kombinera fasadrenoveringen med tilläggsisolering och byte av fönster. Det bidrar till minskad energiåtgång och mindre bullerstörning i lägenheterna. Erfarenheten pekar på att man oftast uppnår en god lönsamhet för åtgärderna i kombination med en bättre inomhusmiljö.
Efter avslutat arbete görs en oberoende besiktning och eventuella besiktningsanmärkningar blir åtgärdade.

Så går en fasadrenovering till

När behovet av fasadrenovering är ett faktum börjar man alltid med att se över fasadens eventuella skador och behov. Räcker det att applicera ny putsfärg på de delar där putsen börjat lossna?  Eller behöver hela fasaden putsas om? Hur omfattande fasadrenoveringen behöver bli beror på hur stora skadorna är. I vissa fall räcker det med att knacka ner lös puts, laga och lappa med ny puts. I andra fall kan man behöva knacka ner all gammal puts på hela fasaden innan man lägger på ny puts.

I samband med att fasaderna ses över är det klokt att även inventera balkonger, fönster, takavvattning och annat som involverar fasaden. Man gör stora samordningsvinster om exempelvis fönster och balkonger åtgärdas samtidigt som fasaden renoveras.

För att kunna påbörja den fysiska fasadrenoveringen krävs ställningsbygge, väderskydd av fasaden och att fönstren täcks över. Fönstren ska inte gå att öppna under pågående arbete. Renoveringsarbetets första steg är att knacka ner gammal lös puts i den omfattning som krävs. Eventuell tilläggsisolering läggs på innan den nya putsen kommer på plats.

Om fönsterbyte är aktuellt görs detta efter det att den nya putsen är på plats. När besiktning och åtgärdande av besiktningsanmärkningar är avklarade kan ställningarna tas ner.

Tidsåtgången för en fasadrenovering beror på byggnadens utformning och omfattningen av kompletterande arbeten. Men för exempelvis ett trevånings lamellhus med tre trapphus bör man räkna med tre till sex månad

Ska vi diskutera ditt nästa byggprojekt?

Björn Borgström

Projektledare

bjorn@borgstromprojekt.se

08-627 00 90