Ibland kan det finnas behov av lokalanpassningar i en fastighet. Det kan uppstå om en hyresgäst flyttar eller om fastighetsägaren önskar uppdatera och förbättra en lokal för att få högre hyresintäkter. Tomma lokaler kostar pengar och därför finns det ofta en tidspress att få jobbet gjort.
Lokalanpassningar skiljer sig från vanliga ombyggnationer så till vida att det ofta finns två beställare, vars önskemål ska jämkas samman. Fastighetsägaren svarar för den råa lokalytan och hyresgästen beställer inredningen.
För att en lokalanpassning ska komma till stånd görs en utredning kring behovet av en ny detaljplan. En sådan behövs om verksamheten i den planerade lokalen avsevärt skiljer sig från tidigare verksamhet. Om så är fallet träffas vår projektledare och en arkitekt, och i samråd med byggnadsnämnden tas ett planförslag fram. När planen vunnit laga kraft kan projekteringen påbörjas.
Tillsammans med beställaren tar vi därefter fram ett byggnadsprogram som på ett övergripande sätt beskriver lokalens funktioner, standard och yttre gestaltning. Byggnadsprogrammet ligger sedan till grund för detaljprojekteringen som skall utmynna i ett förfrågningsunderlag för general- eller totalentreprenad. Det är också dessa handlingar som utgör bas för bygglovsansökan.
När bygglov beviljats kan vi gå vidare med upphandling av entreprenaden. Det kan ske genom förhandlingsupphandling där ett antal utvalda entreprenörer tillfrågas. När det handlar om offentliga byggherrar är upphandlingen öppen och alla kvalificerade intressenter kan lämna anbud.
Efter avslutad upphandling drar bygget i gång under ledning av vår projektledare. Vi kan vid behov tillhandahålla byggledare och kontrollanter som arbetar ute på bygget. Vi har medarbetare som kan axla rollen som byggherrens kontrollansvarige, alltså en person som säkerställer att bygget genomförs med de kvalitetskrav som byggnadsnämnden ställt upp vid byggsamrådet.
Efter avslutad entreprenad ser vi till att bygget besiktigas och att alla besiktningsanmärkningar åtgärdas.